DANTIES ROVIMAS

Greitai ir neskausmingai

Kada reikalinga ši procedūra?

Danties rovimas atliekamas tais atvejais, kai nėra galimybės pažeisto danties išsaugoti plombavimo ar protezavimo būdu. Nepataisomai sugedęs dantis tampa infekcijos židiniu organizme, kuris, jei nėra pašalinamas laiku, sukelia rimtų komplikacijų riziką bei gali užkrėsti gretimus sveikus dantis. Patiriant danties skausmą, pacientui taip pat sunkiau užtikrinti teisingą burnos higieną, kuri yra ypač svarbi siekiant išvengti įvairių burnos ertmės ir dantų ligų. Be to, sugedęs dantis dažnai tampa nemalonaus burnos kvapo priežastimi.

Danties rovimas gali būti reikalingas ir turint skrandžio problemų ar atliekant ortodontinį gydymą, kurio metu šalinami neišdygę arba tik iš dalies išdygę dantys. Vaikams ši procedūra atliekama ir tada, kai pieninis dantis nepradeda klibėti, o nuolatinis dantis dygsta kreivai.

Apie protinių dantų rovimą skaitykite čia.

Laiku nepašalintas nepagydomai sugedęs dantis gali sukelti:

Kaip atliekamas danties rovimas? 

Danties rovimo procedūra įprastai trunka neilgai, nors dažnai žmonės galvoja kitaip.

Atliekant danties šalinimą, taikoma vietinė nejautra, taip išvengiant skausmo ar diskomforto procedūros metu, kuri užtrunka nuo kelių minučių iki pusvalandžio.

Koks yra gijimo procesas?  

Nustojus veikti anestetikams, gali pasireikšti nemalonūs pojūčiai: skruosto patinimas, kraujavimas, temperatūra bei skausmas pašalinto danties vietoje ar gerklėje.   

Patinimas buvusio danties vietoje yra dažniausia reakcija į danties šalinimo procedūrą, kuri palaipsniui mažėja ir išnyksta per keletą dienų kartu su kitais simptomais. Išrovus dantį, žaizda  yra užsiuvama siūlais, kuriuos gydytojas ištraukia po 10 dienų. Jei naudojami tirpūs siūlai, jie iš organizmo pasišalina per 2-3 savaites.

Nuraminti dantenas  ir palengvinti skausmą galite prie skruosto priglausdami ledą ar šaltą kompresą. Esant poreikiui, gali būti vartojami įprasti skausmą mažinantys vaistai arba gydytojo paskirti receptiniai medikamentai.

Priežiūra po danties rovimo pirmąsias 24 valandas

Kodėl išrautą dantį būtina atstatyti?

Pašalintą danties vietą rekomenduojama atstatyti tiltu   arba implantu  taip apsaugant žandikaulio kaulą nuo tirpimo ir to sukeliamų komplikacijų. Tarp likusių dantų atsiradusi tuščia ertmė taip pat lemia veido pokyčius ir suprastina kramtymą. Siekiant išvengti šių ir kitokių komplikacijų, defektą rekomenduojama atstatyti  per vienerių metų laikotarpį nuo senojo danties pašalinimo.

Procedūrą atlieka:

Maksim Gaidul

Maksim Gaidul

Gydytojas ondontologas, implantologas

Registracija internetu

Susisiekime